Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Καταργεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση;


 Γράφει: Κώστας Παπαχρήστου

Θεμελιώδες ζητούμενο από έναν γιατρό είναι να διαθέτει κατανόηση για τον ανθρώπινο φόβο μπροστά στην αρρώστια και τον θάνατο. Και, όπως γράψαμε σε προηγούμενο σημείωμα, για τον γιατρό η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη οφείλει να αποτελεί αυτόνομη αξία που δεν μπορεί να υποβαθμίζεται σε στατιστικό δεδομένο.

Το μοντέλο τού δίχως κοινωνική ενσυναίσθηση γιατρού, εν τούτοις, δεν είναι θεωρητικό. Το συναντά κανείς σε αφθονία στα μέσα ενημέρωσης. Από καθαρή διαστροφή ακούω τα απογεύματα μία κατ' ουσίαν διαφημιστική εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ως αναγκαίες "ανάσες" επικαιρότητας εν μέσω αναρίθμητων διαφημίσεων, σχολιάζονται θέματα που κατά κανόνα αφορούν την πανδημία. Και, επίσης κατά κανόνα, εμφανίζονται ως ειδικά επιλεγμένοι συνομιλητές της παρουσιάστριας κάποιοι γιατροί που προφητεύουν επιδημιολογικούς Αρμαγεδδώνες και καταγγέλλουν με οργίλο ύφος τις καθυστερήσεις που (πιστεύουν ότι) υφίστανται στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Αυτό που άκουσα, όμως, στην εκπομπή της 4/6/2021 με ξεπερνά, καθώς παραπέμπει σε λογικές και μεθοδεύσεις δικτατορικών καθεστώτων για τον έλεγχο της πληροφορίας! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο θυμώδης προσκεκλημένος της ραδιοφωνικής εκπομπής απαίτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μην "υπερτονίζουν"(!) τα περιστατικά θανάτων ή μόνιμων και σοβαρών αναπηριών που προκαλεί ως παρενέργειες ένας συγκεκριμένος τύπος εμβολίου, αλλά να μιλούν μόνο για τα οφέλη του μαζικού εμβολιασμού. Σαν να λέμε, σε απλή γλώσσα, "κρύβε λόγια για να πετύχουμε μια ώρα αρχύτερα την ανοσία της αγέλης"!

Όμως, πίσω από τα "κρυμμένα λόγια" βρίσκονται ανθρώπινες τραγωδίες που μάλλον αφήνουν ασυγκίνητο τον εν λόγω ιατρό. Και βρίσκεται, επίσης, η διακύβευση της πεμπτουσίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, που δεν είναι άλλη από την αντικειμενικότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης. Προτεραιότητες που δεν θα έπρεπε να λησμονεί η εκπομπή σε ό,τι αφορά τις απόψεις που διακινούνται σε αυτήν...

Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη απάντηση στην παγκόσμια συμφορά που έχει ενσκήψει. Εξίσου συμφορά, όμως, αποτελεί και η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής, και μάλιστα όχι από το πρωτογενές αίτιο αλλά από τα ίδια τα μέσα της αντιμετώπισής του. Και, αν δεχθούμε ότι η Ιατρική είναι η κατ' εξοχήν επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου, τότε βασικό ηθικό χρέος ενός γιατρού είναι να κατανοεί τον φόβο και τον δισταγμό μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μοιραίου ιατρικού ατυχήματος, όχι να τα αντιμετωπίζει με την κυνική σκληρότητα στρατηγού που υπογράφει απρόσωπες θανατικές καταδίκες για λιποτάκτες σε καιρό πολέμου!

Και, αν ο "πραγματιστής" γιατρός πιστεύει, εν τέλει, ότι ο σκοπός (επίτευξη μαζικής ανοσίας) αγιάζει τα μέσα (κατά το δυνατόν απόκρυψη σοβαρών επιπλοκών ενός εμβολίου), ο δημοσιογράφος που τιμά το λειτούργημά του και σέβεται τις αρχές ενός δημοκρατικού πολιτεύματος οφείλει να πάρει αποστάσεις και - γιατί όχι; - να αποκλείσει τον συγκεκριμένο ειδικό από μελλοντικές συμμετοχές στην εκπομπή του. Εκτός αν κι ο ειδικός αυτός αποτελεί μέρος των προωθούμενων προϊόντων ενός κατ' ουσίαν διαφημιστικού προγράμματος...

Για να μη μακρηγορώ: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα επιταχυνθεί με καταστροφολογικές προφητείες και τεχνητές κι ανακριβείς εξιδανικεύσεις, ούτε με εισαγγελικές ρητορείες προς μία κοινωνία που ένα τμήμα της φοβάται ακόμα και διστάζει. Το κοινό θα πειστεί πολύ περισσότερο από τον έντιμο και απόλυτα διαφανή λόγο ενός Ιψενικού γιατρού, παρά από τις κινδυνώδεις προβολές ενός οργισμένου ειδικού που έχει "κατασκηνώσει" στα media ως εκλεκτός καθημερινών ειδησεογραφικών προγραμμάτων. Στα οποία προγράμματα, παρεμπιπτόντως, ο ακροατής είναι κατά κανόνα λιγότερο σημαντικός από τον σπόνσορα.

Τώρα, το γιατί ο γράφων επιμένει να παρακολουθεί τέτοια προγράμματα, είναι - φοβούμαι - ζήτημα για τους ψυχιάτρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου