Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο λαϊκισμός ως Εθνική πολιτική

Δεν ξέρω αν φταίει το "Μεσογειακό μας ταμπεραμέντο", ένα είναι όμως σίγουρο: είμαστε λαός που σύρεται απ' το θυμικό του παρακάμπτοντας την (υπαρκτή, πλην λανθάνουσα) λογική του. Είμαστε λαός που αντιδρά πριν δράσει, κι η δράση μας σπανίως αποτελεί παρεπόμενο ψύχραιμης σκέψης. Έτσι, οδηγούμαστε συχνά σε πράξεις εξαλλοσύνης που έχουν σαν σκοπό να αποτρέψουν ένα κακό ενδεχόμενο, μόνο και μόνο για να δούμε να προκύπτει ένα άλλο κατά πολύ χειρότερο! Φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε περίπου ως "εθνικούς μειοδότες" τους πολιτικούς εκείνους που επιλέγουν τον (αναγκαίο για την εποχή μας) πολιτικό ρεαλισμό από τον φτηνό ψευτο-συναισθηματισμό που γοητεύει τις μάζες αλλά ακυρώνει κάθε έννοια πολιτικής σοβαρότητας. Και καταντούμε να θεωρούμε ως έγκυρη πολιτική επιχειρηματολογία εναντίον τους τις όποιες γελοιογραφικές περιγραφές του σωματότυπού τους (ο "ψηλός", ο "κοντός", κλπ), της δερματοστιξίας του προσώπου τους, ή της υποτιθέμενης "κακοτυχίας" που προκαλεί και μόνο η παρουσία τους!

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 το κυρίαρχο εθνικό θέμα ήταν η ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων. Υποκινούμενος από εμφανή πολιτικό καιροσκοπισμό εσωτερικής κατανάλωσης, ο τότε Υπουργός μας των Εξωτερικών (και νυν πολιτικός αρχηγός) κατέστησε το "Σκοπιανό" κεντρικό άξονα μιας λαϊκιστικής πολιτικής που έφερε τη χώρα μας στο κατώφλι της απαξίωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφήνοντας στο τέλος τον (πολιτικά ρεαλιστή) τότε πρωθυπουργό να βγάλει μόνος του τα "κάστανα απ' τη φωτιά" αντιμέτωπος με την έντονη δυσφορία που είχε προκαλέσει η μονομανής αυτή στάση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ουδείς εξ ημών αναμάρτητος, όμως, αφού τροφή σ' αυτή την πολιτική έδωσαν και τα υστερικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και αλλού, πράξη απίστευτης Εθνικής ηττοπάθειας, λες και τα Σκόπια ήταν κάποια υπερδύναμη τύπου... USA, ικανή να μας απειλήσει! Πού καταλήξαμε σήμερα; Οικονομική σκιά πλέον του τότε εαυτού μας, παρακαλούμε για ένα συμβιβαστικό διακανονισμό με βάση μια κατά το δυνατόν μετριοπαθή ονομασία, κατά πολύ όμως δυσμενέστερη απ' αυτές για τις οποίες τότε βγήκαμε στους δρόμους!

Και πάμε στα εσωτερικά θέματα. Τόσο την τριετία 1990-93, όσο και κατά τη διάρκεια της οκταετίας 1996-2004, έγιναν προσπάθειες συμμαζέματος της εθνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του ασφαλιστικού συστήματος, αφού τα "καμπανάκια" είχαν αρχίσει να χτυπούν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80. (Την πενταετία 2004-09 την αναλώσαμε σε επίδειξη δεξιότητας στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας και σουβλακοφαγίας στου Μπαϊρακτάρη, έτσι δεν υπήρξε χρόνος για ενασχόληση με σοβαρά εθνικά ζητήματα...) Όλες αυτές οι προσπάθειες, όμως, προσέκρουσαν στην ανυποχώρητα σκληρή στάση των συνδικάτων και τελικά εξανεμίστηκαν. Αποτέλεσμα: Φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, και καλούμαστε τώρα να επιβιώσουμε με πολύ λιγότερα απ' αυτά για την αποτροπή των οποίων άλλοτε κατεβαίναμε φωνασκούντες στους δρόμους!

Και ο λαϊκιστικός καιροσκοπισμός δεν έχει τέλος: Πολιτικές δυνάμεις που αρχικά δεν αντιτάχθηκαν στο "μνημόνιο", κατανοώντας ότι είναι θλιβερός μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας (και προφανώς αναγνωρίζοντας και τις παρελθούσες ευθύνες τους), κατέστησαν τώρα την κατάργησή του δαιμονική σημαία ενός προεκλογικού αγώνα στον οποίο καλούν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες με βάση όχι τις αυτοδιοικητικές τους ικανότητες αλλά τον κομματικό τους προσανατολισμό. Γι' ακόμα μια φορά, λοιπόν, οι "κακοί ξένοι" και οι "ντόπιοι υποτακτικοί τους" δίνουν κάποιο περιεχόμενο στην εγγενή κενότητα της Ελληνικής πολιτικής κουλτούρας...

6 σχόλια:

 1. Καταπληκτικό και πολύ εμπνευσμένο άρθρο! Σίγουρα δεν φταινε μόνο οι πολιτικοί για την κατάντια του τόπου μας.
  Είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι που τους ψηφίζαμε και τρέχαμε πίσω τους σε όλες τις συγκεντρώσεις τους!
  Είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι που αναγκαζόμασταν να ζητάμε ρουσφέτια, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε και διαφορετικά! Είχαν φτιάξει το σύστημα στα δικά τους μέτρα! Ήθελαν να εξαρτόμαστε όλοι απ’ αυτούς!
  Είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι που με την αδιαφορία μας τους αφήσαμε να ρημάξουν τον τόπο και δεν αντιδράσαμε έγκαιρα!
  Είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι που προσπαθούσαμε να κλέψουμε κι εμείς το κράτος, είτε φοροδιαφεύγοντας είτε κλέβοντας ο ένας τον άλλο.
  Είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι που δεν ζητάγαμε αποδείξεις και αφήναμε όλους αυτούς τους “ελεύθερους” (να κλέβουν) επαγγελματίες – από τον υδραυλικό μέχρι τον γιατρό - να κλέβουν ασύστολα το κράτος κι εμάς τους ίδιους.
  Τώρα την πληρώνουμε όλοι, αλλά κυρίως αυτοί που ήταν τίμιοι, οι μισθωτοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, που δεν είχαν κανένα τρόπο να φοροδιαφύγουν. Αυτοί εξακολουθούν να είναι και σήμερα τα εύκολα θύματα! Οι πολιτικοί έχουν εξαφανιστεί!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η Ουγγαρία δείχνει σ' όλους τον δρόμο για την έξοδο από την ύφεση! Η λύση είναι πολύ απλή! Δεν χρειάζεται να την πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

  Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΨΗΦΑ ΔΝΤ ΚΑΙ Ε.Ε. (Μέρος 1)

  Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε επιδεικτικά να ...
  συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. «Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

  Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

  «Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

  Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το ΔΝΤ». Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του ΔΝΤ γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον… τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου! «Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».

  Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

  «Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση… αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

  Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:

  «Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

  «Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την “εθνική συνοχή”».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΨΗΦΑ ΔΝΤ ΚΑΙ Ε.Ε. (Μέρος 2)

  .....Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα… «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το ΔΝΤ: τις τράπεζες!

  Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε… 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.

  Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

  Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στους Ούγγρους.

  Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.

  «Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».

  Αμ’ έπος αμ’ έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων! Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

  Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί – η Ε.Ε., το ΔΝΤ, οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη – με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

  Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια – να ‘τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως – αμέσως μόνο για φέτος!

  «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.

  Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό – δηλαδή στο 10% – τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.

  Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!

  Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι… δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΨΗΦΑ ΔΝΤ ΚΑΙ Ε.Ε. (Μέρος 3)

  ....Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών – μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

  «Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

  Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.

  Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από… ξένες τράπεζες – πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

  Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι… Ευρωπαίοι!

  Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!

  Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης…

  ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

  Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.

  Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο… πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.

  Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά… 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».

  Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

  Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης…

  Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει ο Όρμπαν αν θα τους παραπέμψει σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για να τον καταδικάσει.

  Του Γιώργου Δελαστίκ
  εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας
  Τετάρτη, 22/9/2010

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετική, όπως πάντα, η ανάλυση του Δελαστίκ. Ευχαριστούμε πολύ, Κυριάκο! Η μόνη επισήμανση που μπορεί να γίνει είναι ότι δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούμε στις ετικέτες "δεξιός", "σοσιαλιστής", κλπ, υπερτονίζοντας τις λέξεις. Μάλλον για "εθνικά υπερήφανους" και "υποτελείς" θα πρέπει να μιλάμε. Συγχαρητήρια, και πάλι, και για το δικό σου άρθρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η Είσοδος Eλεύθερη αλλά τα Μουσεία Kλειστά!

  Ελεύθερη υποτίθεται ότι θα ήταν σήμερα 27 Σεπτ. η Eίσοδος σε όλους τους Aρχαιολογικούς Xώρους και τα Mουσεία, με την ευκαιρία της Παγκοσμίας Ημέρας Τουρισμού.

  Πήγα κι εγώ με κάποιους φίλους να δούμε το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά το βρήκαμε κλειστό και εκατοντάδες έλληνες & ξένους επισκέπτες να περιμένουν άδικα να μπουν μέσα! Βλέπετε είχε περάσει η ώρα (2μμ) και σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να κλείσουν, και να πετάξουν στον δρόμο όσους επισκέπτες είχαν καταφέρει να μπουν και ν' αφήσουν έξω όσους περίμεναν, αδιαφορώντας για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και τις εξαγγελίες όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Τουρισμού!

  Αυτή είναι η Ελλάδα του 2010 που ενδιαφέρεται για ανάπτυξη και προσέλκυση τουριστών, αλλά τους κλείνει την πόρτα στη μούρη τους!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή