Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ο ψηφοφόρος, ο «κυρ-Παντελής» κι ο «εραστής της σαπουνάδας»!

Μια παλιά διαφήμιση διδάσκει τον λάθος τρόπο για να πάρεις με το μέρος σου ένα κοινό: προσβάλλοντάς το. Ειδικά αν το κοινό είναι ψηφοφόροι...

 Γράφει: Κώστας Παπαχρήστου

Θυμάμαι έντονα μία διαφήμιση της δεκαετίας του '70 στην κρατική τηλεόραση (η μόνη που υπήρχε τότε). Αν δίδασκα σε σχολή επικοινωνίας, θα την όριζα σαν υπόδειγμα λανθασμένου τρόπου προσέγγισης του (αγοραστικού, εν προκειμένω) κοινού. Γιατί, επιχειρούσε να εγείρει αίσθημα κατωτερότητας σε εκείνους που δεν θα επέλεγαν το διαφημιζόμενο προϊόν. Με άλλα λόγια, προσέβαλλε εξαρχής τον υποψήφιο αγοραστή, εκτιμώντας λανθασμένα ότι με τον τρόπο αυτό θα τον παρακινούσε να ανταποκριθεί θετικά στο μήνυμα της διαφήμισης.

Η διαφήμιση αφορούσε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή. Το χοντρό επικοινωνιακό λάθος υπήρχε στο τέλος, όταν μία γυναικεία φωνή ακουγόταν να ρωτά ρητορικά το ανδρικό κοινό, με ύφος εμφανώς σαρκαστικό:

– Με τη νέα ξυριστική μηχανή τάδε, υπάρχουν ακόμα εραστές της... σαπουνάδας;

Αν και χρήστης, τότε, της συγκεκριμένης μηχανής, μου πέρασε για μια στιγμή από το μυαλό να το γυρίσω στη «σαπουνάδα». Μόνο και μόνο για να νιώσω αλληλέγγυος με όλους εκείνους που θα πρέπει να αισθάνθηκαν πως προσβάλλονταν από το διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο προφανώς είχε την έγκριση της εταιρείας που παρήγε το διαφημιζόμενο προϊόν...

Ανάλογο επικοινωνιακό ερασιτεχνισμό επέδειξε και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια προσέλκυσης πολιτικής «πελατείας» έξω από τον σκληρό πυρήνα των φανατικών οπαδών του. Την εποχή της παντοδυναμίας του, ξέθαψε το μεταδικτατορικό ανθρωποτυπικό κατασκεύασμα του «κυρ-Παντελή» [1] για να χλευάσει τους φιλήσυχους πολίτες που δεν μοιράζονταν τις «επαναστατικές» ιδέες του και δεν ασπάζονταν την «ανθρωπιστική» πολιτική του (π.χ., την απαίτηση για ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετανάστευση).

Μετά την πρόσφατη εκλογική αποτυχία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε σωστό να λοιδορήσει το εκλογικό σώμα με κάθε δυνατό τρόπο [2], χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες πολίτες ανώριμους, ξεπουλημένους, με μειωμένα ηθικά ανακλαστικά, ακόμα και (περίπου) ψυχοπαθείς!

Όμως, αν θέλεις να προσελκύσεις νέους ψηφοφόρους, το μόνο που δεν επιτρέπεται να κάνεις είναι να τους μειώνεις. Είτε για τον λόγο ότι δεν σε ψήφισαν προηγουμένως, είτε γιατί πιστεύεις ότι δεν θα σε ψηφίσουν μελλοντικά. Ακόμα περισσότερο, επειδή έχεις την ανόητη πεποίθηση ότι θα τους πείσεις με τον τρόπο αυτό να καταψηφίσουν τον βασικό σου αντίπαλο.

Αν κάτι θα πρέπει να διδάχθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές το κόμμα της λεγόμενης ανανεωτικής Αριστεράς, είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη των «κυρ-Παντελήδων» (των «εραστών της σαπουνάδας», όπως θα 'λεγε η προκλητική γυναικεία φωνή της προϊστορικής διαφήμισης ειδών ξυρίσματος). Και, αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πραγματικά να τους (ξανα)κερδίσει, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να δείξει πως σέβεται το αίσθημα της αξιοπρέπειάς τους!

[1] https://www.klik.gr/gr/el/brain-storm/i-ithiki-apodomisi-tou-kur-panteli-ena-politiko-amartima/

[2] https://www.klik.gr/gr/el/brain-storm/o-laos-xana-ston-gupso/

KLIK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου