Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Γράμμα σε μια νεαρή αντιρατσίστρια

 


Αποστολέας: Κώστας Παπαχρήστου

Αγαπητή αντιρατσίστρια,

Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σου γράψω αν δεν σε εκτιμούσα τόσο πολύ για τα υψηλά ιδανικά υπέρ των οποίων μάχεσαι. Κι αυτό σε τοποθετεί πολύ ψηλότερα στην κλίμακα των ανθρώπινων αξιών σε σχέση με εμένα τον ξενέρωτο - ή, όπως λες, την "κότα" - που μένω κλεισμένος ήσυχα στο σπίτι μου από το φόβο του covid, παρακολουθώντας καθισμένος βολικά στον καναπέ τα ψέματα που μου σερβίρουν καθημερινά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης...

Που λες, σε είδα κάμποσες φορές (έχω χάσει το μέτρημα) να κατεβαίνεις σε πορείες ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και να ζητάς ανοιχτά σύνορα (στην ουσία, κατάργηση των συνόρων της χώρας) και ελεύθερη διέλευση για όλους τους κατατρεγμένους της Γης. Και να καταγγέλλεις εμένα, που θέλω τα σύνορα της χώρας μου και να υπάρχουν, και να φυλάσσονται, ως "ξενοφοβικό" και "ρατσιστή", ακόμα και ως "φασίστα"!

Πιο πρόσφατα, κι ενώ γύρω μας δεκάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν καθημερινά από μια φονική πανδημία, σε είδα να διαδηλώνεις μαζί με χιλιάδες ομοϊδεάτες σου για τα "δίκια", όπως εσύ τα αντιλαμβάνεσαι, ενός αδίστακτου, κυνικού κι αμετανόητου κατά συρροήν δολοφόνου, του οποίου τα εγκλήματα δικαιολογείς ως πράξεις "αντίστασης" κατά του μισητού σου συστήματος.

Σε είδα επίσης να διαδηλώνεις για το δικαίωμα, όπως θεωρείς, του κάθε τραμπούκου να εισβάλλει ανενόχλητα στα πανεπιστήμια της χώρας, να βιαιοπραγεί κατά δασκάλων και σπουδαστών της μη - αρεσκείας του, και να καταστρέφει στο πέρασμά του ό,τι φτιάχτηκε ή αγοράστηκε με τους φόρους κάποιων κορόιδων όπως αυτός που σου γράφει τώρα.

Επειδή ειλικρινά πιστεύω στην ευφυΐα σου, θεωρώ ότι δεν ανήκεις στο κίνημα των ηλιθίων που αρνούνται να δουν τι γίνεται γύρω τους, και διαλαλούν στα σόσιαλ μίντια και το γιουτιούμπ ότι ο covid είναι μια "αθώα και άκακη γριπούλα" που κάποια σκοτεινά κέντρα την παρουσιάζουν σαν δήθεν μεγάλο πρόβλημα, με σκοπό να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Όχι, αν σε θεωρούσα άτομο μειωμένης νοημοσύνης δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να σου γράψω!

Είμαι επίσης βέβαιος πως αντιλαμβάνεσαι ότι ο covid διαδίδεται με την κοινωνική επαφή, και η διάδοση λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στις μαζικές συναθροίσεις. Εν τούτοις, όχι μόνο υποστηρίζεις το δικαίωμα σε αυτές αλλά και καταγγέλλεις, γενικότερα, την "αυταρχική" πολιτεία για τα μέτρα που λαμβάνει κατά της πανδημίας, θεωρώντας τα ως πρόσχημα για την άσκηση ελέγχου στις ζωές των πολιτών. Με άλλα λόγια, ζητάς από την πολιτεία να επιτρέπει στους πολίτες να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν ελεύθερα. Και, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας φτάνει, τελικά, στα όρια των αντοχών του, καταγγέλλεις την εξουσία για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

Όχι, δεν υπονοώ ότι σου λείπει η στοιχειώδης κρίση για να αντιληφθείς το παράλογο των θέσεων που υποστηρίζεις. Απλά, σου λείπει η ενσυναίσθηση, για την οποία γράφεις δακρύβρεχτα κείμενα καταγγέλλοντας τη σκληρότητα του συστήματος απέναντι σε όσους εσύ υπερασπίζεσαι. Η δική σου σκληρότητα εκφράζεται με αδιαφορία για τις ζωές όσων θεωρείς ότι δεν σε αφορούν. Είναι οι ηλικιωμένοι (με τα "μουχλιασμένα" μυαλά που δεν συντονίζονται με τις επαναστατικές σου ιδέες)... Είναι οι διάφορες ευπαθείς ομάδες ("ε, αυτοί ας κάτσουν σπίτι τους!")... Είναι οι "κυρ-Παντελήδες" (όπως χλευαστικά αποκαλείς τους φιλήσυχους πολίτες) που επιθυμούν να μείνουν υγιείς - δαπάναις, έστω, μέρους της ελευθερίας τους - αλλά θα έχουν την κακή τύχη να τρακαριστούν μαζί σου στο σούπερ - μάρκετ, στο φαρμακείο ή στην είσοδο της πολυκατοικίας... Γενικά, όλοι εκείνοι που είναι πιο ευπρόσβλητοι στον covid απ' ό,τι πιστεύεις ότι είσαι εσύ, μέσα από το πρίσμα της αλαζονικής ψευδαίσθησης του άτρωτου που σου επιτρέπουν τα είκοσι - τόσα χρόνια του βιογραφικού σου.

Για το λόγο αυτό, οργισμένη μου επαναστάτρια, πριν βγεις ξανά από το σπίτι για να πας να διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό, ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη. Κι εκεί ίσως δεις για πρώτη φορά το είδωλο ενός ρατσιστή που δεν γνώριζες καν ότι υπάρχει. Δεν λέω να τον πυροβολήσεις, ούτε να τον διασύρεις δημόσια. Απλά, ζήτα του να εξετάσει απ' την αρχή τις διακηρυγμένες ιδέες του ως προς την αυτοσυνέπειά τους. Και μετά, βάλε στην τσάντα το χαρτί με τα συνθήματα και πάρε το μετρό για το Σύνταγμα!

Με αγάπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου