Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τι σημαίνει "αιθεροβάμων"...

Χθες, τελευταία μέρα ενός εξαμηνιαίου μαθήματος Κλασικού Ηλεκτρομαγνητισμού, οι Δευτεροετείς μου μού ζήτησαν να τους διαβάσω και να τους αναλύσω το άρθρο που ακολουθεί. Στην πορεία, με ρώτησαν για τη σημασία της λέξης "αιθεροβάμων"...

Αργότερα με απασχόλησε μια σκέψη: Ποιες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα έσπευδαν να υιοθετήσουν αυτό τον όρο στην προκειμένη περίπτωση. Και έκανα ταμείο:

1. Πρώτα και κύρια, η νέα "Νέα Δημοκρατία". Με βάση την διακηρυγμένη φιλοσοφία της ανανεωμένης, άκρως πραγματιστικής και "φιλελεύθερης" ηγεσίας της, κύριος σκοπός της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι η προετοιμασία για ένταξη στην παγκόσμια αγορά. Τελεία και παύλα!

2. Μετά, είναι το λαϊκιστικό (και διόλου αμελητέο) κομμάτι τού Σύριζα. Κατ' αυτό, βασική αποστολή της παιδείας είναι η προπαρασκευή συνειδήσεων για ένταξη στην παγκόσμια επανάσταση. Στα ιδεώδη της οποίας η λέξη "κατάληψη" αντιστοιχεί σε υποχρεωτικά διδασκόμενο μάθημα, ενώ ο όρος "αριστεία" αντιπροσωπεύει μια μορφή ρετσινιάς!

3. Για τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις δεν μπορώ τούτη τη στιγμή να έχω άποψη, αφού, μακριά από τις ευθύνες της εξουσίας, όλοι (του γράφοντος μη εξαιρουμένου) έχουν την πολυτέλεια να γίνονται ιδεολόγοι!

Δεν το είπα στους μαθητές μου για να μην τους τρομάξω, αλλά βρίσκομαι ήδη σε προχωρημένο στάδιο αναζήτησης άλλου πλανήτη...

Διαβάστε το άρθρο "Εκπαίδευση και σύγχρονος πραγματισμός"

Κ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου