Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Η σκληρή «Τρόικα» του «Αθήνα 984»

Κάποιο βράδυ, πριν αρκετά χρόνια, άκουγα στο ραδιόφωνο την περιγραφή του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακού από την αλήστου μνήμης Ν. Φιλαδέλφεια. Δεν θυμάμαι γιατί, είχα επιλέξει έναν ραδιοσταθμό που ανήκε στον τότε πρόεδρο του Πειραϊκού συλλόγου. Η μεροληπτική υπέρ του Ολυμπιακού περιγραφή του αγώνα είχε αρχίσει να με εκνευρίζει αφάνταστα! Για μια στιγμή σκέφτηκα να διαμαρτυρηθώ στον σταθμό, ύστερα όμως λογικεύτηκα: Ο σταθμός ήταν ιδιωτικός, δεν ζούσε εις βάρος της δικής μου τσέπης, και μπορούσε ως εκ τούτου να επιλέγει όποια γραμμή (αθλητική ή πολιτική) εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη του. Αν αυτή δεν μου άρεσε, ήταν στην διακριτική μου ευχέρεια να γυρίσω αλλού το κουμπί!

Το δεοντολογικό πλαίσιο, όμως, είναι πολύ διαφορετικό στην περίπτωση των κρατικών και των δημοτικών ραδιοσταθμών. Οι σταθμοί αυτοί συντηρούνται σε μεγάλο βαθμό από το υστέρημα φορολογουμένων πολιτών, προς τους οποίους οφείλουν να δείχνουν σεβασμό. Και, αν μη τι άλλο, να μην προσβάλλουν τους ακροατές, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα (μικρό ή μεγάλο) μέρος τους!

Έτυχε αρκετές φορές να ακούσω την εκπομπή «Τρόικα του 984», που ξεκινά στις 8 το πρωί στον δημοτικό ραδιοσταθμό «Αθήνα 984». Ομολογώ με εντυπωσίασε το εμπαθές ύφος των παρουσιαστών, που κάποιες φορές ξεπερνά ακόμα και αυτό μιας μερίδας φανατικών που σχολιάζουν άρθρα γνώμης σε διαδικτυακές εφημερίδες! Σε πλήρη εναρμόνιση με το πνεύμα ενός αμφιλεγόμενου «πραγματισμού» των καιρών, οι εν λόγω δημοσιογράφοι εκφράζουν συστηματικά, και με ιδιαίτερο φανατισμό, θέσεις που απροκάλυπτα παρεμφαίνουν απαξίωση του συνόλου, σχεδόν, των κρατικών λειτουργών. Μια στάση που ενθαρρύνει άμεσα την χυδαία γενικευμένη παραφιλολογία περί «άχρηστων», «τεμπέληδων», «κηφήνων» και λοιπών εκφράσεων του συρμού!

Το βασικό ιδεολογικό επιχείρημα των παρουσιαστών της εκπομπής, είναι: «Δεν θα πληρώνω εγώ για να έχουν δουλειά και να επιβιώνουν μερικές χιλιάδες και οι οικογένειές τους!» Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να εγείρει ενστάσεις σε αυτό το αξίωμα.

Έτσι, λοιπόν, ας υπερθεματίσουμε: Γιατί θα πρέπει ένας δημότης Αθηναίων, ο οποίος τυγχάνει κρατικός λειτουργός, να συνεισφέρει στην συντήρηση ενός ραδιοσταθμού ο οποίος προβάλλει απόψεις που τον προσβάλλουν και τον συκοφαντούν; Γιατί, δεν άκουσα να γίνεται σοβαρός και ειλικρινής (τονίζω τους επιθετικούς προσδιορισμούς!) διαχωρισμός ανάμεσα σε συνεπείς και μη, εργατικούς και μη, φιλότιμους και μη, έντιμους και μη, κρατικούς λειτουργούς.

Οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται μάλλον ως μία κατά βάση ομογενοποιημένη μάζα, μέρος της οποίας (ή μήπως το σύνολό της;) πρέπει να πεταχτεί σε κάποια δεξαμενή αποβλήτων, σαν ένα ακάθαρτο και μολυσματικό τμήμα της κοινωνίας!

Αντιλαμβάνομαι, ασφαλώς, ότι το να δαιμονοποιεί κανείς σήμερα τους κρατικούς λειτουργούς είναι «τρέντυ» και χαϊδεύει αυτιά χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Έτσι όπως χάιδευε κάποτε τα αυτιά των οπαδών του Ολυμπιακού ο παλιός εκείνος ιδιωτικός ραδιοσταθμός!

Ο «Αθήνα 984», όμως, οφείλει να απευθύνεται στο σύνολο των Αθηναίων, όχι μόνο σε αυτούς που συντάσσονται με συγκεκριμένες απόψεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές είναι δυνητικά μειωτικές για μέρος των ακροατών του! Προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων: Αξιολόγηση και αξιοκρατία στο δημόσιο, ναι! Εξορθολογισμός των δομών του δημοσίου, ναι! Περικοπές σκανδαλωδών προνομίων δημοσίων λειτουργών, ναι! Αποκεφαλισμός του κρατικού συνδικαλισμού όταν αυτός ταλαιπωρεί το κοινωνικό σύνολο, ναι! Ακόμα και μισθοί στα όρια της πείνας, αν αυτό απαιτηθεί από τις περιστάσεις, ναι!

Από την άλλη, όμως, αδιάκριτα απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο των κρατικών λειτουργών, όχι! Για κάτι τέτοιο, κύριοι της «Τρόικας», υπάρχουν σίγουρα αρκετοί πρόθυμοι και φιλόξενοι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί. Αν πάλι επιμένετε να απευθύνεστε σε όλους ανεξαιρέτως (ως οφείλετε) τους Αθηναίους, τότε καλό θα ήταν να μετριάσετε κάπως τον μη-στοιχειοθετούμενο δογματισμό σας, και να ρίξετε λίγο τους τόνους σας!

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου