Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

ΟΣΦΠ - Μικτή Μακρονήσου 1949: Μια άλλη εκδοχή "στημένου" αγώνα...

Το κολαστήριο της Μακρονήσου αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στην προσπάθειά του να αποτρέψει την εγκαθίδρυση ενός ανελεύθερου καθεστώτος στη χώρα, το σύστημα εξουσίας μετήλθε μέσα που παραβίαζαν κατάφωρα όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας, την οποία υποτίθεται πως πάσχιζε να προστατεύσει!

Σε μια προσπάθεια πολιτικού εξωραϊσμού της κατάστασης, διοργανώνονταν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με στόχο την προς τα έξω δημιουργία μιας εικόνας "φυσιολογικότητας" της ζωής των εξορίστων. Κορυφαία πράξη πολιτικής προπαγάνδας υπήρξε η διοργάνωση φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τη μικτή κρατουμένων της Μακρονήσου. Ο αγώνας έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1949 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, και έληξε με νίκη των κρατουμένων με 2-1.

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το εξαιρετικό αφιέρωμα του Ηλία Γιαννακάκη στην ιστορία του γηπέδου της Λεωφόρου, που προβλήθηκε από την ΕΤ1 στο πλαίσιο της εκπομπής "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ". Ευχαριστώ τον καλό φίλο ("βάζελο" εκ Κωνσταντινουπόλεως!) Α. Μαγουλά που μου προμήθευσε το σχετικό υλικό. (Μικρή διόρθωση: Το νικητήριο τέρμα για τους κρατούμενους πέτυχε ο Γιώργος Πατινιώτης και όχι ο Γιώργος Δαρίβας, όπως εκ παραδρομής αναφέρεται στο video.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου